ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Торське

вул. Вербова,20
с.Торське
Заліщицька ОТГ
Чортківський район
Тернопільська область
48642
(03554) 2-72-25

torskashkola@ukr.net

Реєстрація для події

Будь ласка, заповніть інформацію нижче:

Теги

Список тегів порожній.

Спостереження за зоряним небом

02.03.2023 10:57

Як же великий і безмежний нашВсесвіт! Ще в стародавні часи зірки і зоряне небо притягувало погляди людей. Воно манило та змушувало мріяти і думати про вічне. Зірки для багатьох поетів ставали Музами, і наповнювали їх душі натхненням. Свої емоції художники і письменники переносили на полотна і папір, зберігаючи неповторні враження для майбутніх поколінь.

Скільки письменників описували політ на інші планети, до інших зірок і Галактик. Чоловіки дарують коханим зірочки і називають їх дорогими іменами. Їх вивчають астрологи, поети про них складають вірші.

Десь   на небосхилі світять наші українські зірки-Герої,які віддали життя за незалежність України.

Протягом кількох вечорів   можна було спостерігати на небі планети Юпітер та Венеру,а минулого тижня українці спостерігали рідкісне астрономічне явище - "парад планет" через потрійне зближення Венери, молодого Місяця та Юпітера.Сьогодні, 2 березня, на зоряному небі можна спостерігати "злиття" Юпітера та Венери, які протягом кількох тижнів поступово наближалися один до одного аж до нинішнього явища, що називається з'єднанням.

Побачити такий "поцілунок" найбільшої планети Сонячної системи з одним із найяскравіших об'єктів на небі можна неозброєним оком.

Звичайно ж, явище є оптичним обманом, адже планети нікуди не поділися зі своїх орбіт і знаходяться на відстані мільйонів кілометрів одна від одної.

А ось спостерігачам на Землі візуально здається, що вони торкаються одна одної.

Побачити "поцілунок" яскравих планет можна без допомоги бінокля або телескопа. Для цього достатньо подивитися ввечері на західну частину небосхилу.

Вчені пишуть, що Юпітер сяятиме вдвічі яскравіше за найяскравішу зорю Сіріус, а Венера - у шість разів яскравіше за Юпітера.

А ось у біноклі можна буде розглянути навіть три найбільші супутники Юпітера: Іо, Ганімед і Калісто.

Здобувачі освіти мають можливість практично спостерігати за цією красою ,цим самим поглибити свої астрономічні знання,здобуті під час навчання в школі(вчитель Данилюк М.М.).

Фото зробено Слободян Яною.