ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Торське

вул. Вербова,20
с.Торське
Заліщицька ОТГ
Чортківський район
Тернопільська область
48642
(03554) 2-72-25

torskashkola@ukr.net

Реєстрація для події

Будь ласка, заповніть інформацію нижче:

Теги

Список тегів порожній.

«Вирвані з коренем»

04.05.2017 10:03

         Під такою назвою відбувся в загальноосвітній школі І-ІІІст. с.Торське виховний захід, приурочений 70-річчю операції «Вісла». Ця тема є болючою для частини населення нашого села, оскільки серед наших односельчан живуть, як ми їх ще називаємо «лелеки», які й досі згадують ті жахливі події, що сталися навесні 1947 року на українських селах Холмщини, Лемківщини, Підляшшя та Надсяння.

       В кожному класі нашої школи були проведені виховні години, присвячені операції «Вісла», а для старшокласників (учнів 7-11 класів) адміністрацією школи було запрошено для зустрічі очевидців події тієї далекої весни.

      Серед запрошених: Зубель Іванна Йосипівна (переселенка із Краківського воєводства), Трачук Степанія Михайлівна (переселенка із Перемишльського воєводства), сільський голова, Серединський Петро Миколайович (батьки якого були переселені із Сяноцького повіту Львівської області).

      На початку заходу учнем був продемонстрований відеоролик, змонтований із кадрів документальних фільмів. Потім очевидці тих подій роз повідали свої історії  переселення із Польщі до України. Між старшокласниками та гостями відбулася невелика прес-конференція, на якій учні задавали запитання, що їх цікавили.

      Гості нашого заходу, особливо Іванна Йосипівна та Стефанія Михайлівна, зі сльозами на очах згадували та розповідали про моменти свого життя до та після переселення. Деякі події зараз вони згадують з посмішкою на устах ( так званий сміх крізь сльози).

      Учні та вчителі уважно слухали і щиро переймалися розповідями запрошених. Їм було цікаво спілкуватися з очевидцями тих далеких подій. На завершення учениця школи Хамуляк Тетяна подарувала нашим гостям лемківську пісню «Ой там під облачком».    Гостям вручили квіти та червоні маки – символи Дня Примирення.

     Зубель Іванна також відповіла нам пісенним дарунком – піснею,якою вони прощалися із рідною домівкою.

      Підсумок виховного заходу зробив директор школи Кіцканюк Б.Є.

ВІДЕО НА ЮТУБ (НАЗАР ЛІТВАК "ОПЕРАЦІЯ ВІСЛА" )